Dragi prieteni astazi va invit sa faceti cunostinta cu Randy Pausch profesor american de informatică la Universitatea Carnegie Mellon (CMU) din Pittsburgh Pennsylvania. Doctor în informatică al aceleiaşi universităţi. Cercetător ştiinţific apreciat, a colaborat la diverse proiecte ale Adobe, Google, Electronic Art şi Walt Disney Imagineering.






Pe 18 septembrie 2007 la Universitatea Carnegie Mellon, Randy a sustinut o prelegere intitulata „The Last Lecture. Really Achieving Your Childhood Dreams” (Ultima prelegere. Cum să-ti îndeplinesti cu adevărat visurile copilăriei).

Si-a alcatuit discursul stiind ca sufera de cancer pancreatic in stagiu terminal, iar doctorii îi mai dădusera cel mult 6 luni de viată într-o formă fizică bună.

Prin aceasta ultima lectie Randy încearcă să răspundă la întrebarea : “Ce învătături ai dori să împărtăsesti lumii dacă ai sti că aceasta e ultima ta sansă de a o face?”

Folosindu-se de exemplul personal profesorul Pausch si-a tinut prelegerea în fata unei asistente formata din 400 de persoane (colegi si studenti),care l-au întâmpinat cu ovatii.
Fie că au fost încununate de succes, fie că s-au soldat cu esecuri, încercările lui au devenit etape ale unui adevărat parcurs initiatic care a explorat substanta benefică a visului. Pentru Randy Pausch căutarea a fost uneori mai importantă decât atingerea scopului initial.
Prin pasiunea cu care dezvăluie motorul propriei sale reusite discursul profesorului american proiectează o viziune a vietii plină de sperantă si optimism.

Iata cateva din lucrurile impartasite in aceasta "ultima prelegere":

- Pe drumul către un obiectiv ratat pot fi găsiti uneori germenii altuia, mai important, care va reusi.

- La fel de important ca realizarea propriilor visuri este să-i ajuti pe altii să-si atingă visurile.

- Nu putem schimba cărtile care ne-au fost împărtite, ci felul în care le jucăm.

- Experienta este ceea ce obtii când nu obtii ceea ce îti doreai.

- Zidurile de cărămidă sunt acolo pentru un motiv. Ele nu sunt acolo pentru a ne tine pe noi afară; sunt acolo pentru a ne da o sansă să arătăm cât de mult ne dorim ceva. Sunt acolo pentru a-i opri pe cei ce nu vor lucrul acela suficient de mult. Ele sunt acolo pentru a-i opri pe altii.

- Când vezi că faci ceva gresit si nimeni nu se deranjează să-ti mai atragă atentia, asta e cu adevărat foarte rău. Criticii tăi sunt cei care îti spun că te iubesc si că le pasă de tine.
- Cel mai mare dar pe care îl poate face un educator e să facă pe cineva să devină autoreflexiv.
- Cel mai bun mod de a învăta ceva pe cineva e să-l faci să creadă că învată altceva.
- Îi faci pe oameni să te ajute spunând adevărul; fiind onest. Prefer oricând o persoană onestă uneia la modă, pentru că moda e pe termen scurt, onestitatea e pe termen lung.
- "Mi-a luat mult timp, dar în cele din urmă mi-am dat seama: când e vorba de bărbati care au un interes romantic fată de tine, e foarte simplu: ignoră tot ceea ce îti spun si fii atentă doar la ceea ce fac. E cu adevărat foarte simplu." (Aici Randy citeaza cuvintele unei secretare de la Universitatea Carnegie Mellon)

- Fii recunoscător.
- Nu te plânge; munceste mai mult.
- Fii bun la ceva. Asta te face valoros.
- Profesorii tineri de la facultate veneau la mine si îmi spuneau: "Uau, ai devenit profesor titular mai devreme; care-i secretul tău?” Le-am spus, „E destul de simplu, căutati-mă în orice zi de vineri la 10 seara la mine în birou si vă voi spune.”
- Norocul e acel moment în care pregătirea se întâlneste cu oportunitatea.
- Dacă îti trăiesti corect viata, karma se va îngriji de ea însăsi. Visurile vor veni ele la tine.

In "Wall Street Journal " se scria asa despre "The Last Lecture" (Ultima prelegere):
,,A-ţi lua rămas-bun de la cineva. O facem aproape zilnic, uneori cu nonşalanţă, alteori cu emoţie. Dar, inevitabil, vine timpul pentru a rosti un ultim rămas-bun. Când moartea e aproape, cum îţi alegi cuvintele? Cum îţi arăţi dragostea faţă de cei pe care îi iubeşti?“


Acesta "ultima prelegere" s-a transformat ulterior intr-o carte care reprezinta testamentul spiritual lăsat de Randy Pausch copiilor săi. (cei interesati pot gasi cartea la editura Curtea Veche)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti si tu parerea