Astazi dragi prieteni va propun sa vorbim despre semne … si relatii interumane.


Cand semnele din jurul tau se schimba, ceva se schimba si in tine insuti sau invers, daca ceva din substanta ta se modifica, lumea din jurul tau ia o alta infatisare.

Constient sau inconstient,ne setam lumea (noastra) pe potriva noastra; mediul nostru suntem noi (spune-mi cu cine umbli, ca sa-ti spun cine esti).

Frecventam doar anumite cercuri, socializam doar cu anumite persoane, ii alegem pe ceilalti dupa masura chipului nostru, iar o parte din sufletul nostru lucreaza in prietenii si iubitii nostri. Ei sunt lumea mea, ei sunt limitele sufletului meu, ei ne bantuie ei ne stapanesc, ei ne dau un chip si ei ne im-plinesc. Ei constituie cartea mea de vizita, ei ma legitimeaza sau ma dis-crediteaza.

Este o lege simpla a relatiilor interumane: cu cat cunoastem mai multi prieteni ai cuiva, cu atat acela castiga mai multa incredere din partea noastra. "Pari credibil, insa daca nu-ti cunosc 'casa' nu-mi pot risca increderea in tine".

Suntem un palat cu sute de camere ce simbolizeaza cartile ce le citim, prietenii, familia, preocuparile noastre curente, visele noastre si tristetile noastre. Cu cat cineva cunoaste mai multe camere din noi, cu atat vulnerabilitatea noastra (cunoscand, intr-un fel, cuceresti) se transforma in putere ( in aceast context, puterea insemnand gradul de incredere ce ni-l acorda celorlalti).

De ce se transforma in putere?

Care este misterul acesti dialectici ce transforma vulnerabilitatea in putere?

E simplu. A cunoaste inseamna a cuceri si, in acelasi timp, a te lasa cucerit. Acest aparent paradox explica de ce ne simtim 'inlatuiti' de cineva despre care noi cunoastem mai multe decat cunoaste el despre noi. Daca tu cunosti mai multe despre mine decat stiu eu despre tine, atunci inseamna (printre altele) ca raportul de putere intre mine si tine iti este defavorabil. Ce stii tu despre mine te inlantuie pentru ca lipseste reciprocitatea acestei cunoasteri, reciprocitate ce anulata te situeaza intr-un con de umbra relational.

Cu cat cunosc mai putine lucruri despre tine cu atat sunt mai liber de lumea ta.

De ce oare spunem "nu vreau sa stiu asta", " nu ma intereseaza" ?

E riscant, caci orice cunostinta noua ne penetreaza spatiul nostru simbolic, fiecare nou sens prezinta riscul de a agresa sensibilitatea, de a zgudui ceva din temeliile naturii noastre umane.

Fiecare zi este o aventura cognitiva caci tot ce avem si tot ce suntem constituie un instrument de cunoastere.
Asadar, nu exista cunoastere neutra in acelasi mod in care nu exista zambete neutre.

Despre semne, se spun si s-au spus multe... semiotica este cea le studiaza.

Semnele ascund: trairi, emotii, mesaje.


Va invit sa va rupeti pentru un moment de rutina si de cotidian urmarind scurt metrajul Semne (Signs) ,premiat la Berlin.

Regia filmului este semnata de Patrick Hughes iar in rolurile principale apar Nick Russell si Kestie Morsaai.

Este o poveste frumoasa despre doi “oameni ai muncii” care abia daca isi gasesc timp pentru viata personala. Dar iubirea isi face drum in viata lor…

Sa fie vorba numai despre comunicarea dintre doi oameni foarte ocupati si putin timizi?


Va las pe voi sa descoperiti semnificatii si semne noi …


Vizionare placuta! … pentru ceva mai bine de 12 minute.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti si tu parerea

Despre mine

Fotografia mea
Draga prietene hai sa povestim despre "viata in culori deschise" ... sa impartasim emotii pozitive si idei creative ...sa invatam sa "dam mai departe", pentru ca "dincolo de un anumit punct, putem evolua doar impreuna".

Vizitatori


Get a playlist! Standalone player Get Ringtones