Propriul nostru corp si substantele emanate de el dau un parfum magic … alegem si suntem alesi in functie de mirosul pe care il emanam.
Am promis cu ceva timp in urma unei prietene dragi ca voi scrie ceva pe aceasta tema asa incat sa ii dam drumul si sa vedem ce iese.
Prietena mea spunea asa la un anumit moment dat pe blogul ei personal:

“Ma intereseaza mirosurile, perceptia noastra si felul in care ne raportam la ele... Totul se bazeaza pe mirosuri, din lumea animala pana la noi. Feromonii ne determina alegerile sexuale in mare masura. Suntem atrasi de anumite persoane doar datorita mirosului pe care il degaja si respingem cu tot ce suntem cele care nu ne plac. Asa se explica si faptul ca o parte din persoanele care isi pierd simtul mirosului, prezinta si anumite disfunctionalitati sexuale. Nu e vorba numai de sex. Legatura dintre o mama si copilul ei se stabileste si se intareste de la nastere, ca si in cazul animalelor, pe baza mirosului. Mirosurile creeaza anumite stari sufletesti, pot provoca sau inhiba total un individ. Se merge pana acolo incat, conform unor studii, s-a ajuns la concluzia ca mirosurile placute sau neplacute influenteaza felul in care visam. Mirosurile sunt folosite atat in terapii cat si in tortura. E ceva special cu mirosurile. Te pot vindeca sau te pot ucide…”

Ma voi oprii aici cu citatul …

Si pe mine ma intereseaza mirosurile acele mirosuri care fac din femeie “acel ceva special” care iti gadila usor narile te fac sa zambesti in coltu gurii si sa adulmeci cu rafinament.

- Ne alegem oare partenerul dupa miros?

Eefectul mirosurilor cu care venim in contact, prin analiza informatiilor de acest gen in creier, ne influenteaza unele decizii, printre care si alegerea unui partener.
Informatiile despre miros sunt transmise de nas creierului, unde se gasesc amprentate fiecare dintre ele. Creierul poate retine un miros timp de mai multi ani.
Feromonii sunt substante mirositoare specifice produse de mamifere si care contin informatii asupra statutului social si al ciclului de reproducere: varsta, sex, rang social sau ierarhie in cadrul grupului. Aceste substante chimice volatile sunt produse de corpul animalelor care se raspandesc in jur si sunt captati de alte animale, producand o reactie de atractie sau respingere a sexului opus. In regnul animal ele fac legea in atractia sau respingerea dintre sexe. Dar feromonii animali sau umani ajuta si la comunicarea sociala; in cazul oamenilor, dupa compozitia lor chimica si miros, unii se simt inconstient atrasi sau respinsi (nu numai sexual!) de alte persoane.

Multe animale isi atrag partenera/ul prin intermediul feromonilor. "De ce taurii sau caii isi ridica narile de cate ori sunt excitati?" Darwin a reusit sa dea o explicatie cat se poate de clara, sustinand ca organismul lor este "setat" sa produca si sa raspandeasca doar doua tipuri de mirosuri - cele de aparare (de exemplu, cunoscutul miros emanat de sconcs) si cele de marcare a teritoriului si de atragere a partenerului.

Feromonii sexuali naturali, feminini sau masculini, emisi de piele prin transpiratie sau sudoare, trezesc apetitul sexual la fel cum o mancare gatita apetisanta la gust si la miros va provoca pofta de ingerare. Invizibili, aproape nedetectabili olfactiv, feromonii sunt arme secrete ale placerii sexuale: deblocheaza toate retinerile si dezlantuie instinctul sexual primitiv fata de sexul opus careia i se adreseaza.

Are parfumul un limbaj numai a lui?

Parfumul are propriul sau limbaj si dezvaluie ceea ce cuvintele lasa in suspensie: stari de spirit, sentimente. El combina emotiile cu amintirile voluntare si involuntare si vorbeste despre modul in care intram in legatura cu noi insine si cu ceilalti. De aceea, relatia noastra cu parfumul oscileaza intre atractie si repulsie.

Pendularea se datoreaza faptului ca mirosul este singurul dintre cele cinci simturi care nu este legat de neocortex, zona neutra a creierului si sediu al limbajului, ratiunii si deciziei. El este legat direct de creierul limbic, sediu al emotiilor. Expresia „nu suport acest parfum” exprima, de fapt, dimensiunea afectiva instinctiva a mirosului. Atractia pentru un parfum si repulsia pentru un altul reprezinta dovada cautarii inconstiente a sigurantei.
In plus, mirosurile sunt strans legate de primele momente de viata (mirosul pielii mamei, tatalui, laptelui...) si evoca un teritoriu familiar.

Arma seductiei – parfumul

Puterea erotica a parfumului este imensa. Atunci cand regasesti ceva din mirosul tau propriu la o alta persoana, apropierea se produce instantaneu. Alegerea unui anumit parfum are legatura, inainte de toate, cu dorinta de a-l atrage pe celalalt aproape de propriul tau corp.

Limbajul mirosurilor este complex, transmite mesaje care ascund laturi ale personalitatii si poate sa destainuie defecte, asteptari si chiar cele mai intime secrete.

O femeie poate folosi un parfum ametitor pentru pentru a-si ascunde timiditatea si a-si afirma feminitatea.

Pentru ca sa iti starnesc putin curiozitatea iti propun sa dai click mai jos sa raspunzi la 10 intrebari pentru a afla “Care este parfumul tau”:


1 comentarii:

da, frumos post :) . Nu ma inspirasem din "parfum de femeie" ...ci mai mult ma gandeam la Parfum - Povestea unei crime :P insa ambele filme sunt superbe.
Mirosul este de fapt baza...pai gandeste-te...exista oameni orbi, exista oameni surzi, dar nu exista oameni care sa se fi nascut fara nas.E impulsul care porneste motorasul ( inima plus celelalte organe), fara miros nu am exista... si ca de obicei nu dam atentie la ceea ce deja avem, ci pretuim ceva abea dupa ce nu mai este, dar in cazul asta de ce sa nu pretuim de pe acum, si dc sa nu ne bucuram de acest simt? nu e oare placut sa mirosi iarba dupa o ploaie de vara, sau un buchet de flori, sau placinta mamei, gata scoasa din cuptor, si tot asa. Asa ca pretuiti ce aveti deja, si profitati de acel ceva, pentru numai aici veti avea parte de acest dar :)

Trimiteți un comentariu

Spune-ti si tu parerea

Despre mine

Fotografia mea
Draga prietene hai sa povestim despre "viata in culori deschise" ... sa impartasim emotii pozitive si idei creative ...sa invatam sa "dam mai departe", pentru ca "dincolo de un anumit punct, putem evolua doar impreuna".

Vizitatori


Get a playlist! Standalone player Get Ringtones